0
Assalamualaikum para pembaca saya yang budiman.

Anda telah disahkan hamil? Alhamdulillah Tahniah saya ucapkan. Kalau anda sudah buka buku di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, tentu jururawat mengambil bacaan darah anda kan? Itu disebabkan bacaan Hemoglobin (Hb) ketika hamil itu adalah sangat sangat penting. Jangan ambil mudah ok? Bacaan Hb mestilah berada dalam paras yang memuaskan. Sebab tu, setiap kali check-up, mesti kena check Hb. Dan jika Hb anda rendah, anda akan berada dalam pantauan jururawat dan doktor.

 

APA ITU HB?

Bacaan hb adalah suatu pengukuran yang diambil melalui sampel darah untuk menentukan paras hemoglobin (hb) di dalam darah seseorang. Secara umumnya, hemoglobin ialah protein yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tisu badan.

Bayangkanlah kalau paras Hb kita rendah, jadi kandungan oksigen yang berada dalam darah kita juga kurang dan menyebabkan kepada masalah anemia. Anemia secara umumnya akan menyebabkan seseorang mudah pitam, lesu, kurang cerdas dan cergas, mudah letih serta cepat mengantuk. Manakala bagi ibu mengandung, bacaan Hb yang rendah boleh menimbulkan pelbagai masalah. Antaranya adalah:

Kesan Hb rendah kepada ibu

  1. Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
  2. Risiko tinggi untuk mengalami keguguran
  3. Mengalami kegagalan jantung
  4. Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
  5. Risiko alami penyakit berjangkit dengan memberi kesan kepada bayi dalam kandungan

Kesan Hb ibu hamil rendah kepada bayi

  1. Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
  2. Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
  3. Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
  4. Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
  5. Mati ketika dilahirkan.
 

Paras Hb seseorang dikira dalam unit g/dL (gram per deciliter). Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 - 16.5g/dL manakala lelaki adalah 12.5 - 18.5g/dL. Manakala bacaan hb yang normal bagi ibu mengandung ialah pada julat : 11-12 g/dl (gram per deciliter).

Jadi, bacaan Hb yang paling selamat adalah 11-12 g/dl. Kalau bawah daripada bacaan ni, nurse mesti akan tanda dengan pen merah dalam buku checkup tu. 

CARA-CARA UNTUK MENAIKKAN HB KETIKA HAMIL

Bagi ibu hamil yang mempunyai bacaan Hb yang rendah, anda digalakkan untuk mengambil makanan yang mempunyai kandungan zat besi yang tinggi.

Contohnya:
  • kurma (buah yang paling berkhasiat, banyak disebut dalam al-quran)
  • madu (yg asli)
  • hati ayam (tidak elok makan selalu sebab organ dalaman)
  • kerang
  • sayur bayam
  • ikan bilis
  • daging
Tapi, yang menjadi masalahnya adalah berapa banyak daripada makanan di atas ni yang anda mampu nak makan. Lebih-lebih sekiranya anda sedang mengalami masalah loya atau morning sickness. Nak makan semua ni hari-hari pun tak berapa nak mampu. Kalaupun mampu, banyak mana pun kita dapat makan, kan. Saya sebenarnya dah pernah cuba untuk naikkan Hb saya melalui pemakanan tapi tak jalan. Mungkin kuantiti makanan zat besi yang saya ambil tidak mencukupi untuk menaikkan Hb saya.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

Saranan saya adalah dengan mengambil multivitamin yang lengkap dengan pelbagai vitamin lain yang diperlukan oleh wanita hamil, contohnya seperti zat besi, asid folik, vitamin B dan sebagainya.  

Multivitamin Vitalea daripada Shaklee adalah lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting yang sangat diperlukan tubuh. Yang paling penting Vitalea adalah vitamin semulajadi tanpa pewarna tiruan. Tak percaya, cuba masukkan sebiji Vitalea ke dalam air dan anda dapat lihat ia akan mula melarut dalam air tanpa membebaskan apa-apa warna (tiada pewarna tiruan). 

Vitalea juga mempunyai kuasa larut yang pantas dan kadar penyerapan yang tinggi berbanding multivitamin daripada jenama biasa. Sebab itulah, tak hairan sekiranya Vitalea mampu menaikkan Hb wanita hamil dengan lebih mudah dan efektif. 

APA ISTIMEWANYA VITALEA NI?

Sebab paling utama kenapa saya recommend Vitalea ni adalah sebab ia memang diformulasikan dengan Iron atau Zat Besi. 

Selain itu, ia turut sama diperkaya dengan vitamin-vitamin lain yang akan membantu penyerapan Zat Besi tersebut di samping membantu ibu-ibu hamil mencukupkan zat harian mereka yang tak mampu dilengkapkan dengan diet harian semata-mata.

Ketiga, ia adalah multivitamin pertama dicipta di dunia tau. Dan telah ada pihak ketiga yang mengkaji dan buat clinical study terhadap orang yang dah amalkan Vitalea dan produk Shaklee ini setelah berpuluh-puluh tahun lamanya. Kemudian dibandingkan pula dengan orang yang mengamalkan supplemen atau multivitamin daripada jenama lain. Hasilnya sangat mengejutkan tau. Orang yang amalkan Shaklee ni lebih sihat daripada orang yang amalkan supplemen brand lain. Malah, orang yang tak makan supplemen apa-apa langsung pun LAGI SIHAT daripada orang yang amalkan supplement jenama lain tu.

 

Keempat, kerana saya sendiri telah pun mencubanya dan melihat kesannya. Bukan saya sahaja malah ramai lagi orang yang dah dapat manfaat Vitalea ni. Terutamanya mereka yang alami masalah Hb rendah ini.

PENGALAMAN SAYA MEMPUNYAI HB RENDAH KETIKA HAMIL ANAK KEDUA

Saya nak ceritakan pengalaman saya mengandung anak kedua saya dengan Shaklee. Saya alami masalah cepat penat dan HB rendah. Jadi saya try multivitamin Vitalea with iron. Sebelum tu saya dah cuba makan makanan kerang, sayur bayam hari-hari, produk makanan sunnah yang ada campuran kurma, madu dan lain-lain tapi nampaknya tak menjadi. Pada masa yang sama, saya memang mengambil pil iron (ferrous fumarate) yang diberikan nurse. Saya ikut semua arahan, cara makan dan do's and don'ts. Tapi Hb saya naik dengan tidak memuaskan. 

Surprisingly dengan Vitalea, HB saya cepat naik. Daripada note merah, terus dapat note hitam (means normal) dalam buku KKIA dan dah tak ditegur nurse atau doktor lagi. Memang lega sesangat la! Pregnancy saya yang kedua ni memang sangat sangat smooth and happy all the way. No health problems. Masa ni la saya 1st time try Shaklee. Then terus tambah Vitamin C masa berpantang dan slowly tambah satu satu produk Shaklee sampai la dah rasa hampir kesemua produk Shaklee. Anak 3rd nanti saya mmg berazam nak consume COMPLETE SET HAMIL!! 

 
Saya dengan anak sulung saya. Dalam gambar kecil adalah keratan buku check-up saya semasa hamil anak kedua. Bacaan Hb saya naik dari 10 ke 12. Alhamdulillah.

CADANGAN SAYA UNTUK ANDA YANG NAK NAIKKAN BACAAN HB
 
Untuk memaksimakan penyerapan zat besi daripada Vitalea ini ke dalam tubuh badan, saya cadangkan agar anda mengambilnya bersama-sama Vitamin C dan juga B-Complex. Ini kerana zat besi akan dapat diserap dengan lebih efektif, lebih cepat dan lebih berkesan apabila terdapat lebih banyak Vitamin C dan Vitamin B bersama. Ini menerangkan kenapa sumber makanan biasa seperti kerang, sayur bayam, ikan bilis dan lain-lain adalah sukar untuk menaikkan Hb kita. Kerana kita turut kekurangan Vitamin C dan Vitamin B ketika itu dan akhirnya zat besi daripada makanan pun tak berjaya diserap dengan sepenuhnya. 

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam:

Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda agar lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Petaling Jaya, Kg. Pasir, Taman Dato Harun, Taman Sri Manja, Jalan Klang Lama, Setapak dan Bandar Baru Bangi. Pos juga boleh diatur ke seluruh negara menggunakan khidmat Poslaju, GDex ataupun Citylink.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank atau CIMB.


*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya Nak Beli Vitalea !!

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda.

Ingin dapatkan suplimen untuk anda dan keluarga dengan harga istimewa?

Ingin mendapatkan tips ekslusif yang percuma?

Ingin menjana side income 2-5 angka setiap bulan hanya dari rumah?
 
Boleh hubungi,

Wan Syahida



Rakan Konsultasi Shaklee Anda

www.syahidashukri.com

Post a Comment

 
Top