0

Assalamualaikum.


Hari ni misi untuk mengemaskini stok ubat-ubatan kat rumah ni. Kena check mana expired n mana belum expired. Nanti nak travel baru nak check kang susahh pulak kan. So kena sort out.


Baru perasan banyaknya ubat ๐Ÿ˜…. Ubat demam, selsema, batuk, cery bery, perut angin, muntah, sakit tekak, sakit perut, ubat tahan sakit, garam, & ada yang tak tau untuk apa. 


 

Stok ubat-ubatan di rumah yang banyak tak termakan. Ada lagi yang tak termasuk dalam gambar ni sebenarnya.



Sama ada sebab jarang sakit atau stok banyak sangat doktor bagi ataupun sebab saya selalu pilih untuk sembuh dengan membina kesihatan terlebih dahulu sebelum makan ubat, saya pun tak sure yg mana.. rasanya semua skali la...


Ya la mana la taknya.. kalau saya selsema, saya mesti cari Vitamin C, Garlic dengan OmegaGuard dulu. Pastu minum banyak air. Teruk sangat baru cari ubat selsema..


Kalau saya batuk pun sama. Cari la madu, air limau, makan lagi Vitamin C ngan OmegaGuard.. dah teruk sangat baru cari ubat batuk.. pastu continue la makan vit c tu.. kombinasi macam ni saya perasan lebih cepat sembuh instead of relying on ubat batuk only.


Kalau saya rasa nak demam, cepat-cepat bancuh Nutriferon untuk kuatkan immune system saya untuk lawan dengan penyakit. Pastu sama juga, kena minum banyak air. Tak jadi nak demam. Kalau terjadi demam dan suhu badan tinggi baru saya cari Panadol. Panadol memang pilihan terakhir.


Kalau saya sakit kepala, ikhtiar dengan minum air banyak-banyak dulu sambil telan juga B-Complex dan Ostematrix. Sakit kepala hilang dengan cepat. Kalau teruk sangat baru akan cari Panadol...


Anak-anak pun sama.. ada tanda-tanda nak demam je, terus bagi Nutriferon, bagi la Meal Shakes jugak (multivitamin yang mudah dibancuh dalam susu), bagi juga Scotts Emulsion, OmegaGuard or any Vitamin C macam buah oren.. dah suhu badan tinggi baru berikan ubat demam. Selsema tak henti-henti, bagi ubat selsema etc.


Pernah suami saya perut berangin, rasa tak selesa dan sakit, saya berikan Peppermin-Ginger untuk legakan kesakitan. Selalunya cepat lega. Angin hilang. Kalau dah teruk sangat baru g klinik dan makan ubat yang sepatutnya. 


Sebab tu la ubat-ubat ni kadang tak berusik pun. Dah tu expired je. So now akan diasingkan dan didispose dengan cara yang baik. ๐Ÿ˜„


Lama dah saya stop pilih drugs as a way of healing. I start natural first. And shaklee helps a lot. Dalam shaklee saya banyak belajar tentang nutrition. Tentang camne alam sekitar ni membantu kita untuk lebih sihat. 


Shaklee is all natural & environment friendly. Ada yang takut nak try, takut nak amalkan sebab processed katanya. 


Sebenarnya vitamin shaklee la yang paling natural.. altho mmg ia diproses, tapi ia diformulasikan oleh saintis, hanya daripada bahan-bahan semulajadi, langsung takde sintetik dan diciptakan agar mudah diserap dan takkan tinggalkan bendasing dalam badan. 


Ada jaminan selamat, ada halal, ada jaminan berkesan.. ada research, clinical study dan ada bukti ke atas manusia lagi tentang keberkesanan dan keselamatannya... dan macam-macam lagi..


Sebab tu la sepatutnya kita tak takut langsung nak makan.. lagi takut sebenarnya kalau asyik makan panadol aje. Sakit kepala panadol. Sakit demam terus panadol. Sakit senggugut panadol. Kesiannya badan kita yang sepatutnya diberi khasiat yang ia perlukan. 


 

Orang dulu-dulu juga percaya dengan nutrien dan sup ayam sebagai makanan terbaik untuk orang yang demam supaya lebih cepat sembuh.



Panjang pulak ku bebel. Harap yang mana kerap sakit tu lebih mudah untuk sembuh bila anda tahu apa yang kekurangan dalam badan yang menyebabkan sakit tu terjadi. Kemudian, cari penyelesaian dari situ dulu.


Haa ni saya introduce kepada anda, pengasas Shaklee merangkap seorang doktor perubatan. Dia lah yang mula-mula memperkenalkan vitamin nutrisi yang semulajadi. Dia percaya bahawa alam semulajadi ni ada jawapan kepada kesihatan tubuh badan kita.



 

 Dr. Forrest Shaklee - pengasas vitamin semulajadi nombor 1 di US


 

Bagaimana revolusi perubatan akan terjadi. Orang akan pilih nutrisi untuk jaga kesihatan. Kurangkan pengaruh ubat berasaskan dadah.


Ok sambung kemas... nanti nak travel senang dah siap semua ๐Ÿ˜„


Thanks for reading ๐Ÿ™‚


Kalau nak shaklee cari saya k. Always konsultasi percuma macam kawan baik gitu hehe. 


Wan Syahida Kahar

SID 1143254

012-6753078

Rakan Konsultasi Shaklee Anda


Post a Comment

 
Top