0
Teks : Wan Syahida Kahar

Tentu kita biasa fahami, untuk menjauhkan anak-anak kita daripada gejala-gejala yang tidak baik dan negatif di luar sana, kita kena terapkan dalam jiwa anak-anak kita dengan ilmu agama dan beramal dengan apa yang telah kita ajarkan kepadanya. Contohnya kita fahamkan anak-anak kita tentang akhlak yang baik,  benda yang sepatutnya anak kita buat dan tak buat dan lain-lain. Kita AJARKAN dan PERSIAPKAN anak-anak kita sebelum dia menjumpai benda-benda yang tak elok di luar sana yang mungkin akan dia lihat atau lalui sama ada di sekeliling dia, di sekolah, dalam kalangan kawan-kawan atau apa saja situasi kehidupan.

Contohnya bila kita selalu tonton TV, ada satu iklan tentang kes peragut yang meragut beg dompet orang lain, kemudian selepas dia hantar mak dia pergi kerja, mak dia pula yang diragut! Biasa tengok kan? Ha, kalau kita tonton dengan anak-anak, tentu kita nak ajar anak-anak pasal ni kan. Kita katakan yang peragut tu jahat, dia buat jahat kat orang lain, dia curi, buat tak endah kat mak dia, akhirnya dia yang kena balasannya. Kita cuba terangkan kepada anak. Kemudian beritahu kat anak yang perbuatan itu dilarang, tak baik, jahat, tak bagus, kita tak boleh buat, etc. Betul?

Pendek kata, kita sebenarnya sedang cuba untuk 'Mencegah' daripada 'Merawat'. Ajar dan cegah anak-anak kita daripada melakukan perkara yang tidak baik, daripada merawat selepas anak kita dah pun terjebak buat kerja jahat macam tu. Naudzubillah.

Jadi itu lah konsepnya. Cegah sebelum rawat. Dalam Islam, banyak perkara yang Islam tuntut kita supaya mencegah sebelum merawat. Paling asas, Allah perintahkan kita untuk tunaikan solat wajib lima waktu. Allah juga berfirman dan memerintahkan untuk menunaikan solat kerana solat itu memelihara kita daripada perbuatan keji dan mungkar. Lihat apa yang Allah sedang terapkan dalam jiwa kita, yakni mencegah perbuatan keji dan mungkar dengan solat dariapada kita merawatnya setelah kita dah buat perbuatan keji dan mungkar.

Dalam kesihatan, Nabi Muhammad S.A.W juga mengajar kita untuk beramal dengan habbatussauda dan madu. Lagi sekali, mencegah sebelum merawat. Kita dipesan agar amalkan selalu. Ada banyak lagi makanan sunnah yang lain seperti buah delima, kurma, susu kambing, buah tiin serta buah zaitun yang baik untuk diamalkan. Amalkan juga untuk memakan buah sebelum 'heavy meal' dan memakan kurma dahulu ketika berbuka puasa antaranya.

Seiring dengan peredaran zaman dan setelah terdapat banyak penemuan moden dalam bidang perubatan dan kesihatan, para saintis telah banyak sangat-sangat menjumpai dan mengkaji sumber alam yang baik untuk dijadikan amalan pemakanan seharian. Sebab itu diperkenalkan tentang supplemen kesihatan. Seeloknya, amalkannya secara berterusan dan istiqamah untuk mengelakkan sebarang kesakitan tubuh badan. Ilmu Allah ini amat luas. Bidang sains dan kesihatan pun ilmu Allah juga. Jika ada penemuan yang baik, apa salahnya kita manfaatkannya? Memakan yang sunnah adalah disyorkan. Namun Allah juga menyukai sekiranya kita sentiasa berikhtiar untuk menjaga kesihatan dan menjauhi sakit. Orang yang sihat akan lebih memberi manfaat dalam peranan-peranan kehidupan, sebab itu kita dianjurkan supaya menjaga kesihatan dan tubuh badan kurniaan Allah ini baik-baik.

Untuk kesihatan anak-anak, saya amat mengesyorkan Meal Shakes yang kaya dengan protein, kalsium dan vitamin untuk tumbesaran anak yang sihat dan sempurna. Maklumlah, anak-anak kecil ni selalu memilih makanan dan tak mahu makan. Meal Shakes telah mendapat banyak testimoni positif dalam meningkatkan selera makan anak-anak. Anak-anak yang konsisten dengan Meal Shakes juga akan jarang jatuh sakit macam demam, selsema atau batuk-batuk sebab ia boleh menyokong sistem imun badan anak-anak. Sembelit pun dah kurang. Daya fokus meningkat sebab Meal Shakes memberikan tenaga kepada anak-anak. Jadi, bagi anak-anak yang kurang berat badan tu, Meal Shakes memang sesuai sangat-sangat. Rasa pun sedap. Bau wangi. Saya sendiri selalu cilok Meal Shakes milik anak saya terutamanya semasa saya lapar dan sewaktu saya membancuh air coklat bersama ESP Shaklee.

Selain daripada Meal Shakes, anda juga boleh berikan Vitamin C Chewables yang mudah diambil anak-anak. Hanya kunyah-kunyah sambil tengok TV, sambil main, sambil jalan-jalan atau apa saja. Sekarang saya tambah dengan Omega 3 Fish Oil Omega Guard untuk anak saya. Tapi jika anda sedang bajet, bagi Meal Shakes sahaja pun dah cukup baik. Atau nak lebih bajet, sekurang-kurangnya berikanlah anak makan Vitamin C Chewables setiap hari. Semua ini memberi manfaat yang amat banyak kepada anak-anak agar tak mudah dijangkiti penyakit, sentiasa sihat bertenaga, otak cerdas dan daya fokus juga bertambah.

Saya amat anjurkan set pintar dan sihat Shaklee untuk anak-anak yang terdiri daripada Meal Shakes, Vitamin C Chewables dan juga Omega Guard. Kalau mak-mak dan bapa-bapa nak makan pun, boleh ajer... Sama-sama amalkan satu keluarga. Barulah sihat dan ceria. :-)

Set Kanak-Kanak Pintar dan Sihat Shaklee - 1 tahun dan ke atas


Terdiri daripada Vitamin Meal Shakes, Omega Guard dan Vita C Chewable.

1) Khasiat Vita C Chewable Shaklee:

- Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh
- Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
- Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
- Meningkatkan sistem imun tubuh
- Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
- Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa
- Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
- Tabletnya lebih kecil daripada Sustained Release Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan
- 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg
- Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda

2) Khasiat Meal Shake Shaklee:

-Membekalkan 19 dengan vitamin dan mineral perlu untuk tumbesaran yang normal
-Menambah selera makan anak
-Anak tak mudah kerap jatuh sakit
-Membekalkan tenaga tambahan terutama bagi anak-anak yang berpuasa
-Mengatasi masalah sembelit kanak-kanak
-Sebagai cara untuk menambah berat badan anak
-Kaya dengan kalsium, magnesium dan vitamin dan protein -untuk perkembangan tulang yang sihat
-Meal Shake Shaklee sangat mudah diberi kepada anak-anak kerana boleh dibancuh dengan susu formula kerana rasa french vanilla dan teksturnya seperti susu tepung
-Meal Shake rendah lemak dan glisemik jadi anak anda tidak akan jadi obesiti
-Sesuai untuk anak-anak yang obesiti kerana beri rasa kenyang yang lama
-Meal shake merupakan makanan untuk otak yang bijak juga kerana mengandungi kolina, kalsium dan protein
- Meal Shake Shaklee merupakan supplement multivitamin yang menjimatkan dengan berat 544gm.

Kanak-kanak sedari usia setahun sudah boleh mengambil Meal Shake Shaklee (yang tidak menyusu badan) sebanyak satu sudu teh atau satu sudu kfc yang kecil. Anak-anak yang minum susu ibu tak digalakkan bancuh dengan susu ibu, kerana ada kemungkinan anak akan tolak terus minum susu ibu selepas itu sebab rasanya yang berlainan.

Bagi kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas sukatannya sedikit sahaja setiap hari untuk membantu mengekalkan perlindungan system imun pada tahap terbaik.

3) Khasiat Omega Guard Shaklee:

Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian penuh 7 asid lemak omega 3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA, dll. EPA menyihatkan jantung dan sendi manakala DHA pula penting bagi perkembangan otak dan fungsi-fungsi otak.

Khasiat Omega Guard Shaklee terutama mengatasi asthma kanak-kanak:

Runsing masalah asthma anak-anak?

Mengikut petua orang tua-tua ikan belut bagus untuk merawat asthma. Jika dahulu masih ramai yang sanggup menyiang ikan belut ni.

Cara lain untuk mengurangkan asthma kanak-kanak dan juga mengurangkan kebergantungan asthma inhaler adalah dengan mengambil minyak omega 3 secara konsisten.

Tapi jangan sebarang membeli dan ambil mudah sahaja. Minyak ikan mengandungi bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri dan lain-lain tambahan omega 3 dan dihasilkan daripada hati ikan yang mengandungi toksik berbahaya.

Omega Guard Shaklee adalah selamat daripada bahan-bahan berbahaya seperti ini. Ia sesuai bukan sahaja untuk kanak-kanak, malah ibu-ibu yang mengandung (digalakkan ambil pada trimester kedua dan ketiga), ibu-ibu menyusu dan juga warga tua. Pendek kata semua rangkaian umur la. :-)


Sebarang info dan nasihat boleh hubungi saya di 012-6753078.

Wan Syahida Kahar
Pengedar Shaklee
012-6753078
FB : Wan Syahida Kahar
Instagram : @shye_ws, @shye_healthnutrition



Post a Comment

 
Top