0
Teks : Wan Syahida Kahar

Bismillah.

Dewasa ini, rata-rata rakyat Malaysia, lebih-lebih yang tinggal di bandar mula menceburi bidang perniagaan secara part-time. Lihat sahaja di mana-mana. Fenomena orang berbisnes secara sambilan makin popular dan menjadi 'trend'. Tak kira lelaki mahupun wanita. Yang bekerja di pejabat, yang bekerja sebagai guru, yang bekerja sebagai engineer atau lain-lain kerjaya. Keadaan ekonomi yang menghimpit kita di negara kita ni telah memaksa ramai di antara kita untuk berusaha lebih untuk memperkukuhkan ekonomi keluarga dan menjamin masa hadapan. Orang lain dah ramai dah mencuba. Mungkin anda belum lagi. Persoalannya, perniagaan apa yang anda nak buat?

Mungkin anda sedang fikirkan, anda tak ada pengalaman. Anda tak pandai nak berniaga. Anda tak tau nak berniaga apa. Anda tak ada modal. Anda takut anda tak ada masa. Anda takut nak mencuba. Anda takut ia susah. Anda takut anda tak dapat beri komitmen. Anda takut nak 'approach' orang untuk membeli. Anda seorang yang pemalu. Anda tak pandai nak menulis. Anda tak pandai nak bercakap. Anda takut tak ada orang nak beli. Dan seterusnya....

Firstly, jangan takut.. Jadikan ia sebagai cabaran je. Sebenarnya semua orang mampu melakukannya dengan bimbingan dan cara yang betul. Persoalannya lagi, siapa yang boleh membantu anda dalam perniagaan anda? Tak reti pula tu nak mula.

Tak ada orang pun yang terus pandai.. Semuanya perlu mula dahulu. Yang penting anda cuba dan buat. Dalam Shaklee, saya terima banyak bimbingan untuk bermula. Betul... Dulu saya malu nak promote, malu nak menulis. Malu nak berkongsi. Tapi dalam Shaklee, anda akan berkawan dan bersama dengan orang-orang yang positif dan saling menyokong. Dalam Shaklee, tak ada istilah anda berjaya seorang diri. Semuanya bekerja secara berjemaah. Saling membantu. Dalam Shaklee, anda tak perlu pun modal! Hanya perlu membayar keahlian sekali dalam seumur hidup sahaja. Tak perlu juga maintain keahlian setiap bulan ke apa ke. Dan dalam Shaklee, walaupun anda berusaha dan mempromosi, membuat sales, orang upline masih takkan boleh duduk rileks je. Sebab untuk dapatkan pendapatan, even upline pun perlu membuat sales. Tak boleh duduk je dan tunggu orang bawah berusaha dan anda dapat hasilnya. Dalam Shaklee, anda usaha, anda yang dapat. Man Jadda Wajada. Dulu semasa saya bekerja sebagai engineer, kerja la sampai separuh mati atau kerja lebih masa pun, tapi tak pernah dapat penghargaan lebih atau pendapatan lebih... Apatah lagi bonus bulanan. Tapi dalam Shaklee, anda usaha, anda dapat. Anda juga yang dapat bonus sendiri dan setiap bulan pulak tu. Lagi untung niaga Shaklee daripada buat kerja engineer penat-penat dan perah otak dan tenaga (jadi engineer kena banyak pikir, gerak kerja tangan.. lagi-lagi kalau kerja design-design kat komputer)..

Antara yang menarik dalam Shaklee juga, anda akan rasa semakin dekat dengan Pencipta. Pergantungan kepada Allah menjadi lebih kuat. Dalam Shaklee, amalan rohani perlu kuat. Sebenarnya bukan dalam Shaklee pun kita perlu kuat amalan rohani. Kalau tak berniaga pun kita tetap perlu tingkatkan amalan ibadah. Jadi dalam Shaklee, kita bukannya kejar dunia dan kekayaan semata-mata, tapi kita akan amat berharap kepada Allah dan mengejar akhirat. Betul, sebelum Shaklee, saya ambil ringan dalam ibadah. Tapi selepas berShaklee, saya semakin ingin menunaikan solat-solat sunat, membaca Al-Quran tanpa miss satu hari pun, bersemangat untuk bangun solat Tahajjud, bersemangat untuk berusaha dan bersemangat untuk menimba ilmu-ilmu baru. Semua ni membuatkan saya menjadi orang yang lebih berguna dan menjadi lebih baik. Ada cabaran dalam hidup dan matlamat yang ingin saya capai. Saya tak nak selamanya berada dalam 'comfort zone'. Saya ingin berubah. Mencuba sesuatu yang baru dan mencabar diri saya. 

Jadi, mahu tak anda berubah? Nak cuba raih pendapatan sampingan yang menyeronokkan dalam Shaklee? Nak mencuba perniagaan yang tak memerlukan sebarang modal? Nak peroleh rakan-rakan niaga yang saling 'support'? Nak berniaga secara online dari rumah?

Buat lah solat sunat istikharah dan daftarlah dengan kami. Join dalam group susur galur JUTAWAN dan anda akan dapat banyak suntikan semangat untuk sama-sama maju bersama kami... Insya Allah. Mari kita usaha bersama-sama, berjaya bersama-sama dan kaya sama-sama... :-)

Sebarang pertanyaan dan kalau nak JOIN jadi ahli Shaklee, boleh SMS/Whatsapp saya, Shye di 012-6753078.

-Shye-
-Shaklee.Independent.Distributor-
012-6753078
wsyahida@yahoo.com

Post a Comment

 
Top