0
Bismillah.

Assalamualaikum semua 😊

Dah breakfast? Biasa tak beli roti dan anda lihat apokobondo la GI value yang ada tulis kat plastik roti ni? Hari ni saya nak share info pasal ni ya.

 

Haa ok, yang tulis GI value 55 ni adalah roti wholemeal ya. Manakala yang kiri tak tulih GI value ni white bread. Pasai pa dia tak tulih? Denn pun tak tau tapi yang pasti dia takkan nak tulis sbb GI value tinggi maaa. Hehe

So yang mana yang lebih baik dan sihat? (terutamanya kepada pesakit diabetes?)

Yes tentulah wholemeal bread. Antara sebabnya adalah kerana GI value atau indeks glisemiknya yang rendah. GI value yang rendah ini bermakna gula karbohidratnya memecah dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan kita.

Jadi semakin rendah indeks glikemik sesuatu makanan itu, semakin lambatlah kesannya terhadap kenaikan gula darah. 

Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah sangat-sangatlah penting dalam penurunan berat badan dan penjagaan kesihatan untuk jangka masa yang panjang.

GI yang rendah juga membantu kita kenyang lebih lama ya. Sebab tu la juga ESP yang saya minum semalam pukul 7 pagi buatkan perut saya kenyang lama sampai la kul 12 tengah hari. GI value ESP adalah 39 sahaja. Masuk dlm kategori GI yang sangat2 rendah.

Nak tau contoh makanan yang GI value dia tinggi? Biskut, kek, roti putih, nasi putih, aiskrim dan kurma pun GI value dia tinggi tau. Sebab tu masa berbuka puasa kita kena makan kurma sebab kurma dipecahkan kepada glukosa dalam darah dengan cepat, berikan tenaga segera dan lebih cepat kenyang. Tapi ia akan buatkan kita cepat lapar pula sebab dah habis jadi tenaga awal-awal lagi. So makan la meal biasa plak lepas berbuka dengan kurma ye.

So jangan la bedal sekotak kurma masa sahur plak! Anda hanya akan cepat kenyang dan cepat lapar semula sebab GI value dia tinggi. Semasa sahur seeloknya lebihkan protein supaya anda kenyang lebih lama. Lebih2 lagi protein yang GI value dia rendah macam ESP..

Apakah dia ESP? ESP adalah nama pendek kepada Energizing Soy Protein keluaran Shaklee.

Selain ESP dapat beri lebih tenaga dan kekenyangan yang lebih lama, ESP juga adalah baik untuk kesihatan kulit dan untuk pengawalan berat badan. 
.
Antara khasiat ESP :
.
🐠Membantu menghilangkan jeragat dan parut di muka (parut jerawat juga)

🐠Membantu melancarkan penyusuan susu ibu

🐠Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu dengan lebih pekat dan banyak

🐠Membantu badan ibu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim agar menjadikan bayi anda cepat kenyang dan kurang meragam

🐠Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur

🐠Cepat kenyang, kenyang lebih lama dan membantu dalam pengurusan berat badan (ada customer saya yang pernah hilang 7 kg dalam masa kurang sebulan hanya dengan ESP)

🐠Memberi tenaga berpanjangan kepada badan dan meningkatkan kesihatan tubuh secara menyeluruh

🐠Membantu tumbesaran fetus dan memastikan kesihatan ibu mengandung di tahap optimum

🐠Membantu mempersiapkan badan ibu untuk penyusuan yang lancar lepas bersalin

🐠Untuk yang alami masalah kesuburan, ESP membantu membentuk tisu rahim serta sel ovum dan sel sperma yang sihat
.

Sape-sape nak cuba ESP, lebih2 lagi untuk berpuasa, bagitau je saya okay.. 🌷

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda..
Ingin dapatkan suplimen untuk anda dan keluarga dengan harga istimewa?
Ingin mendapatkan tips ekslusif yang percuma?
Ingin menjana side income 2-5 angka setiap bulan hanya dari rumah?
 
Boleh hubungi,
Wan Syahida


Post a Comment

 
Top