0
 

Dulu masa saya zaman muda-muda saya suka enter kedai Watsons, Guardian atau yang lebih kurang dengannya.


Orang perempuan memang suka bab penjagaan diri ni kan...


Selain tu, saya suka tengok-tengok kat bahagian ubat dan penjagaan kesihatan. Tengok je. Tapi tak reti nak beli apa, yang mana. Selalu kalau nak pilih pun, salesperson yang tolong ajar.


Dia akan bagitau la yang mana untuk tambah energy (masa tu saya dah kerja), yang mana untuk cuci darah, yang mana kalsium, etc etc. Saya tak beli pun sebab tak mampu lagi. Tengok harga pun mahal-mahal. Mata saya la nampak mahal sebab baru je keje kan. Lagipun ada yang saya was-was sebab tak nampak Halal dia. Salesperson pun tak tahu.


Tak sangka hari ni dah jauh beza. Banyak yang saya dah belajar bila saya join Shaklee. Shaklee sebenarnya banyak memberi value. Ajar kita, beri kita kesedaran tentang kesihatan yang berkait rapat dengan alam sekitar. 


Saya petik quotes Dr. Shaklee sikit..


"All I did was listen to nature and pass the word along."


"Follow the laws of nature, and you'll never go wrong."


Kalau saya cerita pasal pengalaman hidup Dr. Shaklee ni nanti panjang sangat. Tapi secara ringkasnya, dia sangat appreciate khasiat alam sekitar. Dia sentiasa percaya yang alam sekitar ada jawapan kepada kesihatan tubuh yang berpanjangan. 


Atas sebab itulah dia menciptakan makanan tambahan yang fully natural. Bayangkan, multivitamin semulajadi yang pertama diformulasikan di dunia. Itu lah dia formulasi Dr. Shaklee yang pertama. Dan tahu tak, origin perkataan 'vitamin' tu sendiri pun berasal daripada multivitamin yang diciptakannya itu. Dialah pelopor natural supplements in the US.


Start dari situ lah banyak syarikat supplemen lain wujud dan menciptakan vitamin sintetik. Vitamin2 sintetik ni la yang memberi imej buruk kepada supplemen semulajadi. Atas sebab tu, ramai orang tak percayakan vitamin kerana rasa ia membazir dan tak diperlukan pun bila rasa ia tak berkesan. Tapi sebenarnya vitamin sintetik tu tak sama dengan yang semulajadi. Sebab tu penting kita cari yang natural. Yang semulajadi akan memberikan kesan yang jauh berbeza.


Tapi kenapa perlu dalam bentuk makanan tambahan? Kenapa tak kita ambik atau makan je daripada natural source, dalam raw form?


Sebenarnya Dr. Shaklee ingin memudahkan kita mendapatkan khasiat alam semulajadi tu sekaligus. Sebab tu la dia formulasikan makanan tambahan dalam bentuk yang paling menjaga khasiat semulajadinya.


"Recognize that you are a product of nature and that your very existence depends upon other products of nature."


Memang dia sangat passionate dengan nature. Dia suka cari kesembuhan dengan khasiat alam semulajadi. Dia percaya yang alam semulajadi ni sentiasa ada jawapannya. 


Dia kaji dan kaji, tumbuhan mana, buah-buahan mana dan sumber mana yang paling baik untuk membantu kita sihat berpanjangan. Dan dia formulasikan untuk kemudahan orang lain. Tak ramai orang tahu yang Dr. Shaklee adalah seorang bekas pesakit kanser tulang dan dia survived. Dia hidup lama. Dia sangat-sangat amalkan alam semulajadi ni seperti yang dia percayakan. Dan dia hanya nak tolong orang lain hidup sihat sama.


Dr. Shaklee was a humble man. He passed the word along, all right. He passed it on to millions of people whose lives have been changed by it.


Dalam bidang ni, saya pelajari banyak benda. Saya lebih value alam sekitar. Dengan Shaklee, kita cuba binakan kesihatan sebelum mendapat penyakit melalui khasiat alam sekitar. Terutamanya daripada pohon dan tumbuhan yang sukar kita perolehi dan jarang dijumpai di pasar-pasar. Tapi Shaklee cari yang paling berkualiti, dengan standard yang ketat dengan ujian klinikal yang hebat, semuanya untuk kegunaan mereka yang ingin hargainya..


Ini la antara yang paling seronok sebenarnya bila berada dalam bidang ini dan perniagaan ini. Belajar tentang ilmu nutrisi, menghargai alam sekitar dan menjaga badan agar sihat dengannya... 


After all Allah dah ciptakan semuanya untuk kegunaan kita..  Yang mana yang baik, itulah sunnatullah.. human beings and nature complete each other.


#FenomenaShaklee

#GelombangShaklee


Photo: nature at Kilim Geoforest Park 😄


Berminat untuk menjadi ahli Shaklee? 


Boleh hubungi saya untuk saya bantu ya. InsyaAllah, banyak sangat manfaat yang bakal anda perolehi. Dan anda akan rasa sangattt tak menyesal :-)


Wan Syahida Kahar


SID 1143254


012-6753078


Rakan Nutrisi Shaklee Anda


Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Post a Comment

 
Top