0
Teks : Wan Syahida Kahar



Alhamdulillah. Hari ni (hari Sabtu), saya baru pulang dari kenduri kahwin sepupu di Negeri Sembilan. Sambil-sambil tu, saya dan suami menziarahi pakcik kami yang menderitai penyakit diabetis baru-baru ini. Kini dia mengambil suntikan insulin dan perlu mencuci luka kakinya dengan kerap setiap minggu. Semasa promosi Vivix bulan Januari lepas, sempatlah saya mendapatkan untuknya sebotol Vivix pada harga promo. Dan kini, Alhamdulillah kakinya dah semakin pulih dan jauh lebih baik berbanding dahulu yang kelihatan amat kronik sehingga terpaksa memotong ibu jarinya.

Saya sebenarnya menjadi insaf dengan kekerapan kes penyakit diabetis yang semakin banyak berlaku di kalangan rakyat Malaysia. Statistiknya semakin meningkat. Bayangkan di antara 10 orang rakyat Malaysia, 8 orang adalah penghidap penyakit diabetis. Dan kebanyakannya tidak menyedari mereka mempunyainya. Hanya apabila dah tahap kronik, barulah mereka tahu akan paras kesihatan mereka.

Sangat menyedihkan. Sebab semua ini kita boleh cuba untuk cegah, hanya dengan selalu rajin-rajin buat pemeriksaan kesihatan. Biarlah setahun sekali sahaja pun. Jaga pemakanan dan gaya hidup kita. Terutamanya sekiranya kita terdiri daripada keturunan pesakit diabetis dan mempunyai risiko tinggi untuk mendapatnya juga. Jaga berat badan, amalkan gaya hidup sihat, banyakkan aktiviti riadah dan ambil makanan tambahan yang baik dan berkualiti, bukannya daripada bahan sintetik tapi pilihlah sumber bahan semulajadi agar kesannya lebih maksimum dan berkesan.

Sebenarnya, pembelian supplemen atau pemakanan supplemen ni bukannya nak membebankan orang lain untuk spend lebih. Tapi sebenarnya, ini ikhtiar kami untuk mengajak semua orang memelihara kesihatan agar tercegah daripada penyakit. Bila kita dapat mencegahnya, jadi tak perlu kita spend untuk kos rawatan yg jauhhh lebih mahal pada masa depan. Anda akan sedar betapa mahalnya kos perubatan bila anda dah jatuh sakit nanti. (Dan menyesalnya anda sebab tak jaga baik-baik kesihatan dari usia muda) (tapi kalau Allah nak beri sakit, kita akan sakit jugak. Tapi adalah tanggungjawab kita untuk jaga kesihatan). Tambahan lagi dengan beban GST, ubat-ubatan, kos rawatan, insurans, konsultasi doktor, ujian-ujian kesihatan dll.. Semua tu banyak kosnya. Dan semua tu jauhhh lebih mahal daripada supplemen-supplemen kesihatan ni. (Contoh: apalah sangat Herb-Lax yang tak sampai RM55 dan tahan 5 bulan tu dengan kos rawatan kanser usus bila dah sampai tahap kronik? Ataupun Vitamin C yang hanya RM0.40 sebiji sehari untuk melawan radikal bebas yang menyerang kita setiap hari?) 

Sampai bila nak EGO dan berkira? Sampai bila nak letak priority kesihatan di tahap yang lasttt sekali? Kerja dan duit boleh dicari. Tapi kesihatan dan tubuh badan kita? Sekali kita sakit, baru terasa susahnya nak buat apa-apa kerja. 

Tepuklah dada. Carilah ilmu tentang NUTRISI. Pastikan tubuh badan anda tip top. Berhati-hati dalam pemakanan. Perhati gaya hidup anda. Sebab anda adalah penting untuk keluarga. Andalah punca pendapatan mereka. Lakukan ujian kesihatan tahunan. Terutamanya bila dah 30-an. Anda dah perlu untuk berhati-hati. Penyakit akan mula 'muncul' mulai 40 tahun ke atas. Sedangkan kematian pesakit jantung termuda di IJN akibat serangan jantung pun berumur 25 tahun. 

Di sini peranan Shaklee. Peranan kami. Saya hanya mewakili di antara ribuan ahli Shaklee yang lain. Dan kami juga mewakili pakar-pakar nutrisi yang tak jemu mendidik kami. 

Kalau anda masih belum kenal, buat-buat lah cuba kenal Shaklee. Jika tak, anda sangat rugi. Lebih baik untuk menyesal mencuba daripada menyesal tak mencuba. 

====
Dr. Hana :

BERCANGGAHKAH PERUBATAN MODEN DAN PENGAMBILAN SUPPLEMEN? 

Dulu pernah satu ketika saya sangat tidak menyetujui pengambilan supplemen bahkan sentiasa menidakkan keperluannya... 

Bukan mudah meyakinkan seorang doktor perubatan untuk meyakini, apatah lagi mengamalkan supplemen. 

Dalam perubatan ada preventive medicine dan curative medicine. Sebahagian besar yang kami pelajari dulu adalah tentang CURATIVE medicine, iaitu bagaimana MERAWAT penyakit yang pelbagai. Tapi sayangnya, saya berani katakan hanya 5-10% sahaja (mungkin kurang daripada ini) diperuntukkan untuk mendalami ilmu PREVENTIVE medicine, iaitu bagaimana MENCEGAH sesebuah penyakit yang sebenarnya boleh dielakkan... 

Kebanyakan doktor sekarang sangat sibuk merawat penyakit yang bermacam jenis..tapi hanya sedikit doktor yang mengambil langkah extra mendidik masyarakat bagaimana cara untuk mencegah penyakit-penyakit tersebut sebelum ia terjadi... 

Contoh, seseorang yang tidak menjaga pemakanan akhirnya menjadi obese dan menghidap penyakit darah tinggi dan kencing manis walaupun dia tiada faktor keturunan/genetik.. Bila dah ada darah tinggi/kencing manis, dia secara automatic dah masuk jurang CURATIVE medicine dan terpaksa bergantung pada ubat utk mengawal penyakit... 

Sayangnya, waktu inilah baru ramai pesakit akan mula mencari dan mengamalkan supplemen untuk membantu mengawal simptom dan mengurangkan komplikasi penyakit... 

Sedangkan, jika anda amalkan pemakanan sihat dan seimbang dari awal, amalkan gaya hidup sihat, kekalkan berat badan ideal, konsisten exercise, tidak merokok dan lain-lain, mungkin anda mampu mengelakkan diri dari terkena pelbagai jenis penyakit... 

Jika anda tidak mampu dan kurang disiplin dengan amalan gaya hidup dan pemakanan sihat setiap hari, tidak rugi anda konsisten dengan supplemen dalam usaha membantu untuk MENCEGAH penyakit. (*tp harus juga diingat ini semua modifiable factors yang kita boleh kawal, ada juga non-modifiable risk factors seperti keturunan dll yg di luar kawalan kita)... 

Bukankah prevention is better (and much cheaper) than cure? Jangan terhantuk baru terngadah, Cegah sebelum padah, Rawat sebelum parah!

====


Untuk sebarang pertanyan atau berminat untuk order, boleh hubungi saya, Shye di 012-6753078 (SMS/Whatsapp).

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjaga pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:

KONSULTASI PERCUMA
HARGA ISTIMEWA dan
PELUANG BISNES bersama SHAKLEE !!
Wan Syahida
Shaklee ID: 1143254
wsyahida@yahoo.com
012-6753078 (SMS/Whatsapp)
Facebook : Wan Syahida Kahar
Instagram : @shye_healthnutrition

Post a Comment

 
Top