0
Dalam dunia moden hari ni, dunia sedang mengalami masalah MANUSIA yang terlebih berat badan dan lebih menakutkan yang duduk di dalam kategori OBESITI juga semakin meningkat.

Statistik obesiti di Malaysia menunjukkan bahawa obesiti adalah yang tertinggi di Asia Tenggara. Obesiti boleh menjadi antara punca penyakit kronik seperti sakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan lain-lain lagi. 

Di antara punca berlakunya obesiti/terlebih berat badan ialah corak pemakanan yang tidak seimbang di samping cara hidup yang kurang aktif. 

Rajah di bawah menunjukkan carta Body Mass Index, di mana jika anda berada di kawasan oren, anda di aras terlebih berat badan, dan jika anda di kawasan merah, anda di kawasan BAHAYA, OBESITI!

Macamana nak kira BMI?

BMI = berat dalam kilogram/(tinggi dalam meter x tinggi dalam meter)

Sebagai contoh, tinggi =1.64m, berat =60kg
BMI = 60/ (1.65 x 1.65)= 22

Jadi kawan-kawan, sila kira BMI anda sekarang ya.


 Berikut adalah poster yang dipamerkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di klinik dan juga di fb page KKM. Cuba anda lihat akibat dari obes organ dalaman seperti tekak, hati, otak, jantung, buah pinggang, pancreas dan juga hormon boleh DISERANG penyakit.


Akibat dari kerosakan/penyakit dari organ dalaman boleh menyebabkan strok, diabetes,  serangan jantung, sakit sendi, urat berpintal dan tekanan darah tinggi.

Peyebab utama kepada penyakit 3 SERANGKAI yang sangat famous di Malaysia sekarang!

Dalam artikel yang di kongsikan oleh KKM, corak pemakanan yang tidak seimbang punca utama MEMBUNUH anak muda!!! Cuba anda lihat di bahagian yang saya highlightkan...Bayangkan 40% dari kita, mengalami masalah keGEMUKan atau LEBIH berat badan... huhu. Adakah anda penyumbang kepada 40% ini? Alhamdulillah, saya harap anda yang membaca ini berada di 60% yang bukan GEMUK!

Seperti yang di sarankan di dalam artikel di atas, kita perlukan protein untuk tumbesaran, karbohidrat dan lemak untuk tenaga dan vitamins & mineral juga air untuk kesihatan.

Alhamdulillah, sejak menyertai shaklee, kepakaran saya adalah membantu rakan-rakan untuk kembali langsing dan sihat menerusi slimming set shaklee. Selain mengambil supplement, perkara UTAMA yang diperlu di tekankan ialah diet yang seimbang seperti yang terdapat dalam pyramid makanan.

Selain mengamalkan pemakanan yang seimbang, set slimming Shaklee membantu mempercepatkan proses penurunan berat badan dengan cara yang sihat dan selamat.


Jom kita kenali macamana slimming set ni berfungsi :

1.       BAKAR LEMAK (Emulsifier) - Lecithin/Omega Guard

Berfungsi untuk memecahkan lemak. Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak. Secara ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung di dalam darah, dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membrane. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Untuk ibu menyusu disarankan mengambil Omega Guard kerana Omega Guard mengandungi DHA dan EPA yang tinggi yang membantu perkembangan otak bayi. Ibu langsing, anak pintar.

Bagi mereka yang menghadapi masalah kolesterol tinggi juga disarankan untuk mengambil Omega Guard kerana salah satu fungsi omega-3 adalah menurunkan kadar kolesterol ‘jahat’ LDL yang menjadi punca penyakit jantung.

2.       BUANG LEMAK (Detox) - Herb-Lax/Alfalfa

Membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan.Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya. Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin terlampau banyak, badan akan sukar untuk serap nutrient yang diambil samada daripada supplement atau diet harian. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Herb-Lax TIDAK DIGALAKKAN untuk IBU MENYUSU jika diambil setiap hari. Cara pemakanan perlu diubahsuai untuk ibu menyusu. 2-3 seminggu. Tetapi dicadangkan adalah lebih baik ambil Alfalfa.

3.       BINA OTOT  - Cinch/ESP

Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%. Cth makanan yang kaya protein kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu (susu, keju, yogurt), kekacang, avokado, ayam.

Protein penting untuk memelihara OTOT dalam badan. Perasan tak ada orang yang berat badan turun tapi badan flabby (menggeleber). Orang yang macam ni, yang turun tu bukan berat, tapi dia kehilangan otot. Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak.

Cinch Shake adalah serbuk protein yang diperkaya dengan Leucine iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Bagi anda yang sedang dalam proses mengawal berat badan, pastikan protein terkandung dalam setiap makanan anda.

Cinch Shake membakar kalori, di samping memberi rasa kenyang dan dalam masa yang sama memelihara otot tubuh. Jadi hanya lemak-lemak yang dibakar. Bukan memusnahkan otot-otot kita. So bila anda dah kurus nanti, takde lah kulit-kulit dan otot menggeleber sebab otot terpelihara.

Energizing Soy Protein merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya. Tumbuhan berprotein yang berkualiti tertinggi dengan kandungan 14 gram protein soya sihat dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan

ESP Membantu mengekalkan kepejalan otot Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal. Membantu menyokong sistem imun, mengekalkan tahap kolestrol normal.

Untuk ibu menyusu, dicadangkan ambil ESP berbanding Cinch Shake kerana kalori Cinch sangat rendah dan dikhuatiri membantut pertumbuhan anak-anak.

Apa yang penting?

Salah satu syarat penting, air kosong/ plain water mesti di minum 1liter bagi setiap 25kg. Sebagai contoh, jika berat anda 75kg, maka anda MESTI minum sekurang-kurangnya 3 liter air kosong sehari.

Pemakanan diet yang seimbang perlu di teruskan. Supplement adalah sebagai makanan pelengkap, jadi jangan ingat anda dah minum ESP/Cinch dah tak perlu makan protein lagi. anda masih perlukan protein dari makanan harian. Juga vitamin dan serat dari sayuran & buah-buahan. Karbohidrat juga penting untuk tenaga. Semua makanan perlu di ambil dengan kadar yang bersesuaian.

InshaAllah  dengan setiap pembelian set slimming, kami  menyediakan jadual pemakanan dan konsultansi supaya anda dapat diet dengan cara yang sihat, inshaAllah.

Berdasarkan pengalaman dan tunjuk ajar dari mereka yang lebih berpengalaman juga pandangan pakar nutrisi.

Pesanan penting!!!

Buat rakan-rakan di luar sana, jika BMI anda berada di kawasan merah atau pun kuning pekat  bertindak sekarang... sebelum keadaan menjadi lebih parah!


Kalau nak cuba berikhtiar dengan Set Kurus Shaklee agar anda cantik jelita dan sihat, anda boleh hubungi saya untuk mendapatkannya dengan consultation yang terbaik. InsyaAllah dengan ilmu dan pengalaman yang saya ada, saya akan cuba membantu :-).

Atau ingin menjadi ahli Shaklee terus untuk menikmati harga ahli yang jauh lebih menjimatkan?
Seorang pengedar Shaklee perlu bantu daftarkan anda. Anda hanya perlu membayar yuran keahlian pendaftaran sebanyak RM75 seumur hidup (RM65 + RM10 untuk kos penghantaran membership kit). Jadi, hubungi saya terus untuk saya bantu daftarkan keahlian anda untuk seumur hidup. Saya sedia membantu :-).

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjaga pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:

KONSULTASI PERCUMA
HARGA ISTIMEWA dan
PELUANG BISNES bersama SHAKLEE !!
Wan Syahida
Shaklee ID: 1143254
012-6753078 (SMS/Whatsapp)

Post a Comment

 
Top