0
Teks : Wan Syahida Kahar

Baru tahu, Alfalfa dah diguna pakai dalam herba tradisional sejak 1500 tahun dahulu lagi... Contohnya pada awal perubatan masyarakat China, pengamal perubatan guna dedaun alfalfa untuk rawat sakit-sakit yang berkaitan dengan usus dan buah pinggang. Dalam perubatan Ayurveda pula, pengamal perubatan gunakan untuk merawat masalah penghadaman. Dipercayai juga pada masa dulu, orang gunakan Alfalfa untuk arthritis dan water retention.

Dan pada hari ini, dah ready made dalam bentuk tablet je untuk kita nikmati khasiat Alfalfa ni. Kalau nak bersihkan badan daripada toksin (yang berkumpul dalam usus dan darah), elok ambil Alfalfa. Ia kaya dengan fiber yang membantu masalah sembelit jugak. Dan secara tradisional sejak dulu lagi, ia digunakan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. Saya pula ambil Alfalfa untuk masalah resdung...

Kadang tu, bila fikir dan renung, maha luasnya khasiat alam ciptaan Allah ni... Termasuklah tumbuh-tumbuhan alam semulajadi yang boleh menjadi penawar.... Dan telah memudahkan kita pula untuk menikmati khasiatnya pada hari ini..

Alfalfa ni lebih banyak manfaatnya kepada kaum wanita terutamanya para isteri atau bakal menjadi isteri untuk dijadikan sebagai makanan tambahan. Ia dapat mengelakkan masalah keputihan yang SELALU SANGAT dialami kaum wanita. Sangat leceh bila setiap kali pakai panties, kena pakai pantiliners sebagai pakaian wajib. Nak solat juga susah sebab ragu-ragu dengan kebersihan. (By the way, hukumnya harus menunaikan solat bila ada keputihan sebab perkara tu sukar dielakkan terutamanya apabila kita berada di luar dan sukar untuk kekal bersih sepanjang masa. Maaf kalau info saya ini salah. Jika ya, mohon tulis/tegur di ruangan komen ya. Saya bersedia ditegur).

Jadi sekiranya kaum wanita mengamalkan alfalfa, masalah keputihan dapat diatasi dan tak perlu pakai pantiliners lagi setiap hari melainkan pada hari tertentu yang mungkin anda sedang dalam tempoh subur iaitu selepas habis period bulanan.

Jadi, best kan kalau tak perlu susah-susah pakai pantiliners selalu? Yang penting bukannya pasal pantiliners tu, tetapi tentang KEBERSIHAN DIRI dan KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA :-).

Selain daripada tu, Alfalfa juga bermanfaat kepada para ibu selepas bersalin kerana ia berupaya merapatkan keintiman wanita. Jadi ia baik untuk para isteri yang selalunya susah nak penuhi kehendak batin suami. Untuk para lelaki yang bergelar suami, anda pun digalakkan untuk mengambil Alfalfa kalau nak tingkatkan stamina sebab ada sesetengah orang yang cepat penat dan masa bersama menjadi lebih pendek disebabkan stamina yang kurang itu. Jadi kalau nak tahu lebih lanjut, boleh SMS/Whatsapp saya di 012-6753078.

Saya sendiri mengamalkan Alfalfa Complex selepas saya bersalin anak kedua saya. Banyak perubahan yang saya alami, semuanya amat bermanfaat bagi wanita. Selain daripada sebagai milk booster, saya juga perasan yang saya cepat turun berat badan. Dalam masa 6 bulan sahaja saya dah capai berat badan sebelum mengandung saya. Selain tu, masalah keputihan dah tiada dan merapatkan keintiman wanita. Jadi, tak perlu susah-susah nak makan jamu tradisional. Alfalfa sendiri mempunyai fungsi yang lengkap untuk para wanita dan isteri :-).


Antara kandungan vitamin yang terdapat di dalam alfalfa ialah:-

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur. 
Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

Manakala kandungan mineral yang terdapat di dalam alfalfa:-

Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

Lain-lain keistimewaan alfalfa pula ialah:-

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan)
_______________________________________________________________________________
Jika dilihat pada kandungan vitamin dan mineral yang terdapat di dalam alfalfa tidak hairanlah ianya memberi pelbagai manfaat untuk meningkatkan kesihatan.. Tapi harus diingat, tidak semua tanaman alfalfa mengandungi khasiat yang sama.. Kita kena ambil tahu cara tanaman alfalfa, bahagian mana yang diambil, cara pemprosesan dan sebagainya..

Siapa perlukan khasiat Alfalfa Shaklee?

1.Mereka yang ingin menyingkirkan sisa toksin di dalam badan (detoksifikasi)
2. Mereka yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi
3. Mereka yang mengidap penyakit kencing manis
4. Mereka yang mempunyai masalah sakit sendi
5. Mereka yang mempunyai masalah pundi kencing (kencing tidak lawa, batu karang)
6. Mereka yang mempunyai masalah asthma
7. Mereka yang mempunyai masalah gastrik
8. Mereka yang mempunyai masalah bau badan yang sangat kuat
9. Mereka yang mempunyai masalah dengan bau mulut
10. Golongan wanita yang mempunyai masalah kesihatan wanita seperti keputihan, sakit ketika bersama, merapatkan miss ‘V’
11.  Golongan ibu menyusu yang mempunyai masalah penghasilan susu badan
12. Golongan lelaki yang mempunyai masalah kesihatan lelaki seperti kelenjar prostate, tahan lama dan sebagainya

Antara Set-set produk Shaklee yang digabungkan dengan Alfalfa Complex Shaklee:
  • Set Kesuburan
  • Set Bersalin
  • Set Menyusu
  • Set Slimming
Di antara Testimoni Alfalfa :

   
Untuk pengetahuan lebih lanjut dan untuk order, boleh hubungi saya di:

SMS/Whatsapp : 012-6753078
PM saya di FB : www.facebook.com/wansyahida

Saya menjanjikan harga yang terbaik dan full consultation as well InsyaAllah. Repeat customers will forever be my regular customers :-)

Bulan Januari 2015 ada promosi Alfalfa, BUY 6 FREE 1 !! Jadi, kalau anda nak dapatkan Alfalfa pada harga yang termurah, inilah masanya :-). Hubungi saya untuk mendapatkan harga kasih sayang :-)

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjaga pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:

KONSULTASI PERCUMA
HARGA ISTIMEWA dan
PELUANG BISNES bersama SHAKLEE !!
Wan Syahida
Shaklee ID: 1143254
wsyahida@yahoo.com
012-6753078 (SMS/Whatsapp)
Facebook : Wan Syahida Kahar
Instagram : @shye_healthnutrition

Post a Comment

 
Top